Kuddby - Sonstorp 2-5

Tillsammans med tre andra supporters (MP, Thossma och Markus Ström) satte jag mig ikväll i en bil för att åka till Helgestads IP och titta på Sonstorps A-lag som spelade match mot Kuddby. Matchen spelades idag trots att Sverige spelade sin avgörande gruppspelsmatch i EM, men man kanske inte är intresserade av fotboll i Kuddby eller saknar möjlighet att se matchen. Hur som helst så åkte vi förbi Norrköping och ut på europaväg 22 (E22), för att sedan svänga av denna väg och åka rakt ut i tomma intet. Till slut hittade vi fram till idrottsplatsen och möttes av en vänlig dam som ville ta betalt av oss när vi skulle åka in med bilen. Då hon upplyste oss om att vi kunde vinna på lotteri med hjälp av entrébiljetten slängde vår chaufför (MP) ur sig: "Vad är förstapriset då? En höbal eller?". Som tur är hade damen ifråga humor och skrattade därför gott åt detta. Efter denna incident parkerade vi, intog vår läktarsektion och fick se Sonstorp ställa upp med följande lag. Steffe i målet, Strömma, Rikard och Danne som backar. Nico, "Kalle-Fredrik" och Sedin centralt på mitten, Oskar och Martin på varsinn kant med Mårten och "Denkan" på topp. Bänken nöttes av Joel, Viktor Karlsson samt Kalle Egnell.

Matchen började Sonstorp klart bäst av de båda lagen och efter bara ett par minuter (2-3 högst) tog Sonstorp ledningen med 0-1. Detta efter ett mål som hör hemma i instruktionsböcker, det var Dennis Johannesson som mycket vackert skruvade en frispark över muren och in i mål. Tidigt jubel för den tillresta bortaklacken (ovan nämnda kvartett samt Sedins fru). SIK fortsatte spela bra i matchinledningen och i den 15:e matchminuten kom nästa sonstorpsmål, som också det hör hemma i instruktionsböckerna. "Kalle-Fredrik" kom med bollen centralt och hela klacken stod och längtade efter ett tungt skott, men istället släppte "Kalle" ut bollen till Martin som kom farande på sin högerkant. Martin i sin tur slog en passning snett inåt till Mårten som kunde förpassa bollen i nätmaskorna. Bortaklacken fick återigen jubla och "Lillen" fann det för gott att bocka och buga för detta vackra spel. Mellan de båda målen hann "Denkan" skrämma slag på oss supportrar genom att kliva av och bege sig till omklädningsrummet, men som tur var behövde han bara "uträtta" litegrann innan han kunde bege sig tillbaka till bänken igen.

Efter denna inledande "kvart" slog Sonstorp av på takten helt och tillät Kuddby att komma in i matchen. 1-2 kom genom ett välplacerat skott från "halvdistans" efter en passiv insats i försvarsarbetet. Härifrån fram till halvtidsvilan liknade spelet division 7 och det var ingen ordning på någonting. Sonstorp fick inte ordning på sitt spel alls och i den 36:e minuten kunde Kuddby kvittera till 2-2 efter att det slarvats med markering på en hörna.  Strax innan detta hade Egget (Kalle Egnell) en målchans, men tyvärr fick han inte ordning på sina ben och ramlade istället.

I halvtid gjordes en del förändringar i laget vilket ledde till att Sonstorp återtog kommandot i matchen. Sedin fick ta klivet ner som back, Danne klev upp på mittfältet, "Egget" intog en kant och "Denkan" kom in i spel igen. Vi på läktaren fick återigen jubla tidigt, efter bara tre minuter klev "Denkan" ut och slog en hörna. Hörnan i sig gav inget resultat, mer än att bollen kom tillbaka ut till "Denkan" som slog in bollen mot straffområdet på nytt. Där dök Danne upp och såg till att Sonstorp återtog den ledning man skulle ha i denna match. Härefter sänker Sonstorp sitt tempo igen vilket ger Kuddby möjlighet att hänga med spelmässigt. I denna halvlek skulle man inte släppa ledningen ifrån sig dock, i den andra halvlekens 20:e minut sprang Mårten ifrån en försvarare som försökte leka ryggsäck och slog in bollen mot mål. När bollen väl hamnade framför Kuddbys mål var det ingen sonstorpare som kunde komma åt den, men vad gör väl det när en av Kuddby-spelarna hade vänligheten att stöta in bollen i eget mål.

Sedin kom sedan att avsluta målskyttet i matchen 75:e minut då han kunde sätta bollen i mål efter passning från "Kalle-Fredrik". Bortaklacken som under första halvek hade förstärkts av "Frasses" far kunde andas ut, slappna av och dessutom hinna med ett skratt åt matchens klart bästa kommentar. Danne fick chansen att slå 4-5 utmärkta hörnor på raken som ingen av sonstorpsspelarna kunde sätta dit. Inför den sista av dessa hörnor utbrast Danne helt sonika: "När ska ni göra mål då?" Matchen kändes avgjord här och vi kunde börja fokusera på EM-matchen skulle komma.

Intrycket av matchen var, att så fort Sonstorp höjde sig och spelade boll i det tempo man kan, spelade man ut Kuddby helt. Kuddby räckte inte alls till ikväll, utan fick helt enkelt nöja sig med två mål som kom till efter passivt spel av motståndet. Bäst i Sonstorp var, enligt oss på läktaren, Rikards backspel, Nicos slit på mitten samt Dannes andra halvlek på mittfältet. "Läktarmatchen" vanns av Sonstorpsfansen då de var de enda som hördes, vår officiella räknare fick publiksiffran till 20 personer, vilket inkluderade bollkallar och Kioskpersonal. Värdelöst vetande från matchen är att antalet bilar på parkeringen översteg antalet personer i publiken med råge.

Nästa match för Sonstorps A-lag är på tisdag klockan 19 då Skarphagen kommer och besöker Stråkvads IP. Då hoppas vi på stor publik och skönspel.