Finspång - Sonstorp 3-4

Årets andra derbymatch inleddes nästan oförskämt bra av Sonstorp. Den första halvtimmen var det i stort sett bara ett lag på planen och det spel som Sonstorp visade upp var sinnessjukt vackert. SIK ställde i afton upp med Steffe i målet, Danne(!), John  och Rikard i backlinjen. Mittfältet bestod av Jonas, "Kalle", Sedin, Oskar och Nico, medan anfallet innehöll Mårten och "Denkan". På bänken satt Joel, Martin och Kaukonen. Enligt obekräftade rykten hade "Strömma" fått ge sig ut på jobb då det brann i en skog uppe i Lämmetorp/Lämmenästrakterna. Danne fick därmed hoppa in som markerande back och gjorde detta med bravur.

0-1 kom redan i matchens femte minut när Jonas slog en vacker djupledsboll till "Denkan" som iskallt rundade FFK-målvakten och snyggt rullade in bollen i mål. De närmare 65-70 Sonstorpssupporters som befann sig på Grosvad fick alltså jublad tidigt denna afton. Och det dröjde inte länge innan vi fick jubla återigen, i matchens 16:e minut  drog SIK fram i ännu en anfallsvåg där Nico klackade bollen snyggt till Mårten som i sin tur passade bakåt till "Kalle" som skickade iväg ett långskott som smet in i målvaktens högra hörn. Skottet var inte det hårdaste jag sett, men det var väl placerat. Mellan Sonstorps två första mål hade FFK två hörnor oroade SIK-försvaret, men i övrig var den här perioden Sonstorps helt och hållet. Knappt hade glädjen över 0-2 målet lagt sig förrän SIK visade prov på vacker fotbollskonst. "Denkan" slog en lyra med sin vänster till Mårten som sög in bollen och levererade till Nico som drog på ett skott, med sin vänsterfot (!!!!!), som hittade in i nätet bakom FFK-målvakten. Det var en matchöppning som knappast kunde varit bättre för oss på läktaren.

Tyvärr slutar Sonstorp spela en stund efter målet och FFK kunde jobba sig in i matchen. Christian Asplund kunde i den 39:e matchminuten reducera till 1-3 efter en miss i sonstorpsförsvaret. Det var fortsatt nervöst för oss på läktaren under resten av halvleken, men 1-3 stod sig fram till halvtidsvilan. Halvtidsvilan kom lite abrupt efter att en FFK-spelare skadat sig och blev liggandes. Domaren fann då för gott att blåsa till vila en minut i förtid när Sonstorp hade frispark på offensiv planhalva. Beslutet föranledde en hel del förvirring på läktaren, men var med all säkerhet korrekt. Efter pausen fick Sonstorp slå sin frispark och det spelades en minut innan det blåstes för halvtid och sidbyte utfördes.

Sonstorp fortsatte agera svagt även under andra halvlek och efter bara fem minuter av denna nickade Asplund in 2-3 efter ett inlägg. SIK-spelarna tog sig upp litegrann i planen och kunde utjämna spelet litegrann, men det luktade kvittering trots allt. Som tur är lyckades inte FFK kvitter eller för den delen skapa några riktigt vassa chanser utan Sonstorp kunde öka på till 2-4 genom Kaukonen som kunde stöta bollen i mål efter att ha blivit framspelad av "Denkan". "Denkan" gjorde i momentet innan en bra insats när han Mårtens genomskärare löpte ifatt en FFK-spelare och flyttade på denna, trots att FFK-spelaren var nästan dubbel så stor som honom själv. Detta skedde i matchminut 67.

Här återfick Sonstorp lite momentum i matchen igen, men efter 77 minuter lyckades FFK:s David Gustafsson tråckla in 3-4 bakom Steffe efter en tilltrasslade situation vi en hörna. Det blev inget vidare ordnat spel mot slutet, men i absolut sista matchminuten fick FFK en dubbelchans att kvittera, men Stefan Hörberg i Sonstorpsmålet svarade för två stycken kanonräddningar och räddade därmed tre-poängaren till SIK.

Redaktionen vill lyfta fram Steffe i målet, trots 3 insläppta mål så var det han som räddade segern på slutet. Jonas Franzén på mittfältet gör en suverän match och kämpar tappert hela tiden. "Denkan" och Mårten som är inblandade i tre av målen förtjänar också de ett omnämnande.

"Tyra" ville ge lite extra plus till Nico för hans eviga slit, Jonas F får sitt lugn på mitten, Rikard för jobbet i försvaret och Danne som utförde sitt backjobb med bravur.

Bilder från matchen finns här http://siksphotos.fotoblog.org.uk/c1525618.html Stort tack till Josef som förser oss med dessa vackra bilder.

Sonstorp håller alltjämnt fast i sin serieledning tre poäng före Azech efter nio omgångar. Nio raka matcher utan förlust, underbar statistik. Nästa match är hemma mot Saltängen nu på söndag (15/6) klockan 17.00 välkomna ut till Stråkvad för lite trevlig fotbollsunderhållning.

Matchfakta
Finspångs FK - Sonstorp 3-4 (1-3)
Målskyttar FFK: Christian Asplund 2, David Gustafsson 1
Sonstorp: Dennis Johannesson, Nico Kakonge, "Kalle" Pettersson och Jonathan Kaukonen 1 mål vardera.
Varningar Sonstorp: inga som jag uppfattade.
FFK: två stycken tror jag, orkade dock inte engagera mig i vilka som fick syna ostskivan.
Publik: uppskattningsvis 150-160 personer varav hälften var Sonstorpssupportrar.
Domare: Krister Johansson, Norrköping.